Nemačku ekonomiju dižu "mini-poslovi"

Bez autora
Apr 27 2011

Nemačka ekonomija doživela je u poslednjih godinu dana "bum kao iz bajke" zahvaljujući mini-poslovima, odnosno radnicima koji ne zarađuju više od 400 evra mesečno. Rast stope zaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta, privredni bum kao iz priče, sve to prati nemačku ekonomiju u zadnjih godinu dana, zbog čega se sve učestalije analizira kako se ta zemlja izvukla iz recesije, kao da u njoj nikad nije ni bila.Iza nemačkog privrednog čuda stoje i neki negativni trendovi o kojima tamošnji ministri nerado govore. Nemačka privreda raste, zahvaljujući velikom broju najamnih radnika i tzv. mini-poslova.

Nemačku ekonomiju dižu "mini-poslovi"Nemačka ekonomija doživela je u poslednjih godinu dana "bum kao iz bajke" zahvaljujući mini-poslovima, odnosno radnicima koji ne zarađuju više od 400 evra mesečno.

Rast stope zaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta, privredni bum kao iz priče, sve to prati nemačku ekonomiju u zadnjih godinu dana, zbog čega se sve učestalije analizira kako se ta zemlja izvukla iz recesije, kao da u njoj nikad nije ni bila.

Kako prenosi "Dojče vele", iza nemačkog privrednog čuda stoje i neki negativni trendovi o kojima tamošnji ministri nerado govore. Nemačka privreda raste, zahvaljujući velikom broju najamnih radnika i tzv. mini-poslova.

Radnik koji za hleb zarađuje mini-poslovima, radi samo određeni broj sati u mesecu i ne sme mesečno zarađivati više od 400 evra, da bi bio oslobođen plaćanja poreza i socijalnih doprinosa.

Reječ je uglavnom o poslovima u trgovini, ugostiteljstvu, zdravstvu i čistoći. Nemačka danas ima oko sedam miliona radnika na mini-poslovima i zahvaljujući njima država cveta od ekonomske sreće.

Stručnjaci sa Univerziteta Duisburg-Esen, koji su sproveli istraživanje o mini-poslovima, ne dele opštu euforiju i ističu da su radnicima često uskraćena osnovna prava.

Kao primer navode trgovce u nemačkoj pokrajini Saksoniji koji su svojim mini-radnicima plaćali samo polovinu standardne tarife, bez novčane naknade za vreme godišnjeg odmora ili za vreme bolovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik